Çocukların Uyku Sorunlarında Ailelerin Etkisi

Çocuklarımızın uyku sorunlarını, genellikle aileden bağımsız olarak değerlendiririz. “Çocuğum uyumuyor” ya da “çocuğumun uyku sorunu var” deriz. Çoğunlukla kendimizi bu sorunun dışında tutarız. Aslına bakacak olursak durum hiç de böyle değildir. Kabul etmeliyiz ki, bizler çocuğumuzun uyku sorununun bir parçasıyız.

Özellikle ülkemizde, genel anlamda bebek ve çocukların uyku düzenlerine bakıldığında, ebeveynlerinin uyku düzenleri ve alışkanlıklarıyla benzerlik gösterdiği görülür. Aile olarak her sabah kaçta uyandığımız, her akşam kaçta yattığımız ve ne kadar uyuduğumuz yaşam tarzımızı, çocuklarda uyku hakkındaki algılarımızı ve beklentilerimizi ortaya koyar. Bunların da sadece bizi değil, aynı zamanda aile içi dinamikleriyle birlikte çocuğumuzu nasıl etkilediğini fark etmek çok önemlidir. Çocuğunuz uyku ile ilgili bir sorun yaşıyorsa, bunun sebebini bulmak için biraz daha derine inerek, çocuğunuzun ne ifade etmek istediğini anlamaya çalışabilirsiniz. Gece çok sık uyanma ve ağlama birçok farklı sebebe dayanabilir. Bu sebeplerden bazıları; sağlık sorunu, ıslaklıktan rahatsız olma, odanın ısısı (üşüme veya terleme) hatta çarşafın kumaşının kaşındırması bile olabilir. Ama aynı zamanda da aile olarak, sizin uyku ile ilgili beklentileriniz ve inanışlarınız ile de ilgili olabileceği gibi, kendi stresimizi ve endişelerimizi nasıl yönettiğimiz ile de ilgili olabilir.

Aile içinde her bir birey kendi başına ya da ayrı ayrı hareket ettiği gibi aslında birlikte de hareket etmektedir. Dolayısıyla, bizim birey olarak nasıl hareket ettiğimiz sadece kendimizi değil, ailedeki diğer bireyleri de etkilemektedir. Bu yazıda, çocuğunuzdaki uyku sorunlarının ne olduğunu anlayabilmek adına, size farklı bir pencereden de bakmayı öneriyoruz. Biraz daha kendinize sorular sorarak farkındalık yaratabilirsiniz. Siz uykuyla ilgili ne hissediyorsunuz? Beklentileriniz neler? Uyku alışkanlıklarınız neler? Uykuyu sever misiniz mesela? Uykuda rahatlar mısınız? Uykuyla olan ilişkinizin, çocuğunuza nasıl yansıdığını keşfetmeye çalışın. Çocuklarda öğrenme, gözlemleyerek ve modelleyerek gerçekleşmektedir. Bu çerçevede düşünürsek, çocuklar ailede ne gözlemlerse onu uygulamak isteyecektir. Aile olarak, uykuyla olan ilişkinizi gözden geçirerek, çocuğunuzun uyku sorunlarına neden olan davranışlarınızı düzeltmeye başlayabilirsiniz.

Sevgiler…

Selen SUFRİ – Sedef FENİK
0-5 Yaş Uyku Danışmanları