Bebek ve Çocuklarda Uykunun Önemi

Uyku; beynimizi sakin ve ayık tutabilen bir güç kaynağıdır. İnsanların, biyolojik saate göre düzenli bir şekilde uyuması, insan vücudunun yeniden güç toplamasını sağlar. Kaliteli ve iyi bir uyku, dikkat süremizi, bedensel ve zihinsel performansımızı arttırır.

Bebek ve çocuk gelişiminde uyku, beslenme kadar önemli bir yere sahiptir. Büyüme hormonu, uyku sırasında salgılanmaktadır. Bu nedenle, bebekler için “uyusun da büyüsün” denilmektedir. İyi uyuyan bebek, aynı zamanda iyi beslenir, buna bağlı olarak da sağlıklı bir büyüme süreci geçirir.

Uyku ve beslenme konuları, bu kadar önem taşımasının yanı sıra birçok ebeveynin en büyük sorunudur. Bebek ve çocuklarda yetersiz uyku; dikkat süresinin azalmasına, beslenme bozukluklarına, adaptasyon sorunlarına, asabiyet oluşumuna, tek başına oynama kabiliyetinin azalmasına, öğrenme yeteneğinin azalmasına sebep olmaktadır.

Hepimiz uyku esnasında çeşitli evrelerden geçmekteyiz. Bir uyku döngüsü sırasında, hafif uykudan derin uykuya ve sonunda da REM uykusuna geçiş yapıyoruz. Yetişkinlerde bu döngü, yaklaşık 90 dakika sürerken, bebeklerde bu süre 40-50 dakikadır. Bir bebek, uyuduktan yaklaşık 40-50 dakika sonra REM uykusuna geçer, uykunun bu fazında beyin yarı uyanık bir haldedir. Bebeklerin birçoğu da bu esnada uyanır ve her uyanışında uykuya tekrar geçebilmek için alışmış olduğu uyutulma yöntemini ister. Örneğin; sallanarak uyuyan bir bebek, uyandığında tekrar uykuya dönebilmek için yine sallanmak isteyecektir. Bu durum uykuyu bölerek, sık uyanma ile sonuçlanmaktadır.

Oysaki kendi kendine uyuma becerisi kazanmış bebekler, uyandıklarında tekrar uykuya dönmek için desteğe ihtiyaç duymadıklarından, tıpkı yetişkinler gibi bağımsız bir şekilde uyumaya devam ederler. Bu nedenle, bebeğinizin ilk aylardan itibaren doğru uyku alışkanlıkları kazanmasını sağlamanız çok önemlidir. Bu noktada yapmanız gereken en önemli şey; bebeğinizin yanlış uyku ilişkilendirmelerine sebep olmamaktır. Örneğin; emzirilerek uyutulan bebekler, emme ile uykuyu ilişkilendirerek, emmeden uyuyamaz ve gece boyunca her uyanışında emzirilmek isterler. Bu durum; ilk aylardan sonra sizin için çok yıpratıcı olabilir. İyi uyuyamayan ebeveynler de gün içerisinde yorgun ve mutsuz olur ve bebeklerine ayırdıkları kaliteli zaman süresi kısalır.

Bilindiği gibi günümüzde anneler artık hem çalışıyor, hem de çocuklarına bakıyor. Bu yoğun tempoda, bebeklerin uyku problemi, çözülemeyen bir düğüm haline gelerek, aileleri büyük ölçüde olumsuz yönde etkiliyor. Uyku sorunları, bebeklerin hayatında düzensizlik yaratırken, aynı zamanda anne babanın da birbirleri ile olan ilişkisinde ve iş hayatında da olumsuz etkiler bırakabiliyor. Siz de bu durumdaysanız, bebeğinize mutlaka kendi kendine uyumayı öğretmeniz gerekir. Bu konuda sabırlı ve kararlı olursanız, mutlu sona ulaşacağınızdan hiç şüpheniz olmasın!

Sevgiler…

Selen SUFRİ – Sedef FENİK
0-5 Yaş Uyku Danışmanları