2 – 5 Yaş

  • Gündüz Uykuları : 1 – 2 Saat; 1 – 1 Kez ( 4 yaşından sonra gündüz uykuları kalkar)
  • Gece Uykusu : 10 – 11 Saat
  • Uyanıklık Süresi : 6 – 8 Saat ( 4 yaşından sonra 13 – 14 saat)
  • Toplam Uyku : 11 – 13 Saat

İki yaşındaki çocuğunuz artık gündüz tek uyku uyur ve dört yaşına kadar da gündüz uykularına devam eder. Dört yaşından sonra gündüz uykusunun bırakılmasıyla birlikte, çocuğunuzu akşam normalden daha erken saatte yatırarak uykusunu tam olarak almasını sağlamalısınız. Artık herşeyi anlayabilen çocuğunuzun uykusu, gün içinde yaşadığı her olumsuzluktan etkilenebilir.

Bebeğinizin bu dönemdeki muhtemel uyku sorunları ve çözüm önerilerimiz:

  • Beşikten çocuk yatağına geçiş:

Çocukların bir kısmı yeni yatağa geçmeyi isterken, bir kısmı da bu duruma alışmakta zorlanarak, uyku vakti geldiğinde yatmamak için direnebilir. Bu sorunu, ona yeni yatağını sevdirerek çözebilirsiniz. Hatta istediği yatağı birlikte alarak işe başlayabilirsiniz. Ayrıca, yatağına sevdiği çizgi karakterlerin çarşaflarını sererek, sevdiği oyuncakları koyarak yeni yatağını daha cazip hale getirebilirsiniz. Böylelikle yeni yatağına alışarak, orada uyumak için heveslenecektir. Bu süreçte, önceki uyku rutinlerinizi de uygulamaya devam etmelisiniz.

  • Yatağından kalkıp odanıza gelme:

Yeni yatağına geçiş yapan çocuğunuz, artık kendi kendine yatağından çıkabilmesi ile birlikte, gece uyanarak odanıza gelme alışkanlığı edinebilir. Hatta siz uyurken tüm evi dolaşabilir. Bu durum, çocuğunuz için hem çok tehlikeli, hem de uykuya geçişini bir hayli zorlaştıran bir durumdur. Yanınıza her gelişinde, onu sabırla yatağına götürmeli ve herkesin kendi yatağında uyuması gerektiğini her seferinde tekrarlamalısınız. Ayrıca odasının kapısına bir güvenlik kapısı koyarak, uyandığında tüm evi dolaşması yerine, kendi odasında kalmasını sağlayabilirsiniz.

  • Uykuya direnme:

Çocuğunuzun iki yaşına yaklaşması ile yavaş yavaş uyumamak için direnmeler ve bahaneler başlayabilir: “bir bardak daha su istiyorum” “karnım acıktı” “bir kere daha öpmek istiyorum” “süt içmek istiyorum” “babamla/annemle uyumak istiyorum” gibi bitmeyen istekleri olabilir. Bu durumda tek yapmanız gereken kararlı olmaktır. Bir kereden bir şey olmaz demeyin, emin olun ki devamı gelecektir. Dolayısıyla uyku zamanı geldiğinde, net bir tavırla bunu ortaya koyarak, bu konuda taviz vermeyeceğinizi ona hissettirin. Çocuğunuz bu kararlı ve tutarlı tavrınız karşısında bir süre sonra uykuya direnmekten vazgeçecek ve tutarlılığınız karşısında emin olun ki kendini daha güvende hissedecektir.

  • Gece terörü, korkular ve kâbuslar:

2-3 yaş civarındaki çocukların birçoğu, geceleri kâbus görmeye başlayabilir. Bunun sebepleri arasında; aşırı yorgunluk, yetersiz uyku, televizyonda gördüğü herhangi bir görüntü, gün içinde yaşadığı olumsuzluklar, uyku zamanlarında düzensizlik olması sayılabilir. Çocuğunuz geceleri kâbus görüyor ve korkarak uyanıyorsa; mutlaka yanında olmalı, kendini güvende hissetmesini sağlamalısınız.

Gece terörü ise; genellikle 4 yaş üstü çocuklarda daha yaygın görülmektedir. Birkaç dakika ya da daha fazla sürebilen bu durum, çocuğunuzun gece yarısı aniden çığlık atıp, ardından inilti benzeri sesler çıkararak korku yaşaması, hızlı nefes alıp vermesi, terlemesi ve kontrolsüz hareketler sergilemesi ile kendini göstermektedir. Bu durumda, çocuğunuza müdahale etmeye çalışsanız da sizi fark etmeyeceği için sabırlı bir şekilde sakinleşmesini beklemelisiniz.

Tanışalım…

Dandini Uyku Danışmanlığı; 0-5 yaş arası bebeklerinin/çocuklarının uyku sorunlarını çözmek isteyen ailelere danışmanlık hizmeti vermek üzere Selen Sufri ve Sedef Fenik tarafından kuruldu.

Bizi Tanıyın

Tüm Hakları Saklıdır. |